• Hem
  • Socialism i vår...
sida

Socialism i vår tid – andra mötet

Minnesanteckningar

(Hans-Åke Scherp)

Våra samtal var engagerat utforskande och sökande. Vi samtalade om och reflekterade över innebörder i företeelser och begrepp som demokrati, frihet, valfrihet, kulturell hegemoni, vem och vilka intressen som erövrat formuleringsarenan. Hur kan vi som socialister återta initiativet när det gäller att definiera innebörden de begrepp som används för att förstå omvärlden?

Vi är förstås inte ensamma om att samtala om dessa frågor, se t ex https://www.flamman.se/kapitalism-eller-demokrati:

”För ett långsiktigt hållbart samhälle är kanske den allra viktigaste förändringen att samhället måste styras av folkets vilja och inte av vinstintresse. Det kortsiktiga vinstintresset står bakom en stor del av miljö- och klimatproblemen. Demokrati är, hur högtravande det än låter, det enda som kan rädda världen.

Internationellt är kapitalismens vinstintresse överordnat allt annat. Diktaturer som gynnar kapitalägarna tillåts verka fritt, handelsavtal som drastiskt begränsar det demokratiska handlingsutrymmet drivs igenom, jordklotets gemensamma resurser, som världshaven, utnyttjas i vad som bara kan beskrivas som rovdrift, och samma vinstintresse håller miljoner och åter miljoner människor nere i fattigdom, arbetslöshet eller usla arbetsförhållanden. Kamp för demokrati är internationell solidaritet.”

Vi samtalade om hur olika centrala begrepp och värden förhåller sig till varandra. Går det att ordna dem i någon form av mer eller mindre över- resp underordnade perspektiv? Socialism som bas för demokrati, feminism och ekologi? Är socialismen ”byrån” och demokrati, feminism och ekologin ”byrålådorna”? Hur förhåller sig frihet till valfrihet?

Var går skiljelinjen mellan att vara socialist respektive kommunist? Om man är kommunist är man då även socialist? Men man kan vara socialist utan att vara kommunist? Är socialism ett paraplybegrepp som under sig har kommunism och …???

Demokrati respektive diktatur. Cuba –USA. Är medborgarnas medskapande i samhällsutvecklingen kärnan i demokratin eller är det flerpartisystem? Kan ett land med endast ett parti vara en demokrati om man byggt upp ett system för medborgarnas medskapande? Är yttrandefriheten kärnan i en demokrati? Kan begränsningar av yttrandefriheten legitimeras när man är hårt ansatt utifrån behov av att förhindra kontrarevolution? Kan USA ses som ett demokratiskt föredöme där yttrandefrihet och val är så starkt betingade av den ekonomiska makten och där valdeltagandet är extremt lågt?

Vi samtalade om kopplingen mellan ideologi, teoretisk förståelsebas och praktisk politik. I det kapitalistiska samhället ligger förklaringsnivån främst på individnivå medan vi som socialister betonar betydelsen av den strukturella nivån för att förstå individers livsvillkor och agerande. Typiskt rubrikexempel från media i samband med vårbudgeten ”Vad betyder vårbudgeten för dig och din plånbok?” inte ”Vad betyder budgeten för samhällsutvecklingen?”

Om vi ska lycka skapa ett socialistiskt Sverige måste vi skapa kognitiv dissonans hos merparten av medborgarna dvs att de upptäcker att de strukturer och förklaringsmodeller som bygger på det kapitalistiska samhället inte kommer att kunna lösa vare sig nuets eller framtidens problem.

Vi måste nå ut och nå fram med andra innebörder i de begrepp som används för att beskriva verkligheten. Moderaterna var lyckosamma i att ändra betydelser i begrepp såsom t ex arbetarparti, valfrihet, bidrag istället för försäkringar som styr in tankarna i det kapitalistiska tankesystemet.

Vi möter ofta motargument där man hävdar att socialism och kommunism visat sig inte fungera i länder som tillämpat socialismen. Socialism kräver en hög grad av ”mognad” för att lyckas. Bättre förutsättningar för att skapa ett socialistiskt samhälle om man har låg grad av korruption, hög kunskaps- och teknologisk nivå i ett land dvs goda förutsättningar i Sverige. Men det förutsätter en annan grundförståelse av hur det kapitalistiska systemet genererar förtryck av olika grupper. När det gäller att synliggöra förtrycket av kvinnor dvs halva befolkningen, har vi lyckats bra genom att feminismen blivit central i samhällsdebatten men mycket återstår på realiseringsarenan.

Vad är socialistisk ekonomi? Är det planhushållning, cirkulär ekonomi eller hur skiljer sig en socialistisk ekonomi från den kapitalistiska?

Inför nästa träff den 6 maj

I vårt samtal var vi generösa med tankeutflykter och associationer och upplevde samtalen som stimulerande. Inför nästa träff valde vi att snäva in samtalsfältet något och främst fokusera på de första 10 sidorna i partiprogrammet (fram till Internationell samverkan) men behålla generositeten med utforskande tankeutflykter.

Det är inte för sent att vara med i temagruppen. Alla nyfikna är hjärtans välkomna! hör av dej till [email protected] om du har frågor – eller dyk bara upp! Ju fler vi blir desto intressantare samtal. Och vi har gott om tid.

 

Kopiera länk