sida

Hans-Åke Scherps tal 1 maj 2015

Kamrater och mötesdeltagare! 

Vad är socialism? 

Socialism handlar om att befria individen från storkapitalets makt, vinstbegär och godtycklighet som leder till allt större klyftor i samhället och skillnader i människors livsvillkor. Där klyftorna mellan människor växer, brister också sammanhållningen och olikheten blir extremismens bränsle.

Socialism handlar om att stärka demokratin där människor ges bättre förutsättningar att vara medskapande i och av sin vardag. Frihet bygger på jämlika samhällen. Att vara i händerna på kapitalet där allt färre äger allt mer är ett hot mot demokratin.

Vi ser många uttryck för kapitalets makt såväl internationellt som nationellt och här i Karlstad. Inom EU pågår för närvarande förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA, TTIP, som skulle ge storföretag möjligheter att i en internationell domstol stämma stater och kräva mångmiljonbelopp i ersättning om demokratiskt fattade beslut som syftar till bättre miljö eller folkhälsa skulle gå ut över storföretagens vinster.

Ett aktuellt lokalt exempel är Plusgymnasiet i Karlstad som ska läggas ned därför att vinsterna blivit för låga. Hittills har man tagit ut 16600 per elev och år i vinst av de skattepengar som skulle gått till eleverna. Det motsvarar i stort en lärartjänst per klass som gått till riskkapitalisternas vinster istället för att gynna elevernas lärande.

Landets största friskolekoncern Academedia har sammanlagt cirka 160 grund- och gymnasieskolor. 190 miljoner kronor togs ut i vinst under räkenskapsåret 2011–12. Det innebär att man tar ut en vinst på 6 300 kr per elev och år vilket på en normalstor skola med 300 elever skulle det ha räckt till: Fyra nya lärare på heltid eller en skolkurator och en skolpsykolog eller en dator till varje elev

På en övergripande nivå illustrerar detta vad som händer när man öppnar upp för de fria marknadskrafterna som leder till en “ryckighet” där uppstarter blandas med nedläggningar. En oreda och problem som kommunens skolverksamhet får ta ansvaret för att reda ut och bekosta.

 

I Vänsterpartiets Karlstad är man inte kund i välfärden där man bara ser till det egna intresset. I vänsterpartiets Karlstad är man samhällsmedborgare där både de egna och andras behov står i centrum. För oss är inte välfärd och skola handelsvaror på en marknad där de som redan har goda livsbetingelser kan köpa sig fördelar på bekostnad av de som har större behov av samhällets stöd. För oss handlar det om solidaritet och att möta varandras behov.

Ett av mänskligheten stora tillkortakommanden är den bristande förmågan att hantera olikhet och variation. Olikhet hanteras med mobbning och kränkningar. Olikhet i tänkande och görande hanteras genom att utestänga och i sin extrem genom att slå ihjäl varandra. I Vänsterpartiets Karlstad och Sverige tar vi vara på olikhet och variation som en viktig utvecklingskraft. Vi nöjer oss inte med integration och tolerans av olikhet. För oss handlar det om att inkludering och medskapande i utvecklingen av vårt gemensamma samhälle.

En väl omhuldad vanföreställning av de borgerliga partierna och riskkapitalisterna är att Vänsterpartiet är emot valfrihet. Men det stämmer inte.

  • Men vi är emot valfrihet som ökar klyftorna i samhället.
  • Vi är emot valfrihet som leder till segregering där människor med olika livsvillkor lever åtskilda.
  • Vi är emot valfrihet som går ut över demokratin och människors frihet från storkapitalisternas styrande.
  • För oss handlar inte valfrihet om att välja utförare bland vinstdrivande företag.

Valfrihet för Vänsterpartiet innebär att få större inflytande över utförandet i vardagen. Att som medarbetare och brukare vara medskapande i hur vardagen ska utformas i hemtjänsten och äldreomsorgen. Valfrihet i skolan innebär att elevers erfarenheter och frågor tas tillvara som en viktig utgångspunkt i deras lärande.

Istället för att bli offer för kapitalets godtycklighet och vinstbegär står Vänsterpartiet för valfrihet genom medskapande i och av den egna vardagspraktiken.

Frihet handlar om valmöjligheter i ett jämlikt och jämställt samhälle. Frihet handlar även om att se till barnbarnens frihet.

En annan kritik som riktas mot Vänsterpartiet är att all kommunal och offentlig verksamhet inte håller hög kvalitet. Hittills har borgarna tillämpat det nyliberala NPM som styrningsform. NPM bygger på detaljstyrning, konkurrens, kontroll, sanktioner, misstro och tummen i ögat för att öka effektiviteten i offentlig verksamhet. Det har visat sig ge kraftiga resultatförsämringar och ökad byråkrati som gjort att medarbetarna tappat sugen och tvingats ägna sig åt administration istället för verksamheten.

Vänsterpartiet styrning bygger på tilltro till medarbetarna och på att öka friheten och variationen för hur medarbetare och de som är berörda av verksamheten utformar den.

Att möta andras behov kräver variation eftersom vi är olika. Mångfald är en förutsättning för överlevnad. Om vi alla vore lika skulle människosläktet redan gått under.

Medarbetarnas ökade frihet att utforma verksamheten efter de behov de möter och självklarheten att alla skattepengar ska gå till det de är avsedda för kommer att öka både den reella valfriheten och kvaliteten inom skola, vård och omsorg.

Kopiera länk