• Hem
  • Litteraturgrupp...
sida

Litteraturgruppen

Vår idé med litteraturgruppen är att erbjuda möjlighet till fördjupning i olika frågor och vässa våra argument om Vänsterpartiets politik. Eva Grip erbjöd sig att hålla i gruppen och göra ett förslag på böcker som kan ge oss ett bra underlag för samtal och reflektioner:

Jag föreslår att intresserade träffas ett par gånger före sommaren och sedan fortsätter i höst. Nedan presenterar jag ett antal boktitlar, alla med ett innehåll som handlar om arbetsförhållanden, välfärdsfrågor, kvinnors liv eller situationer i andra länder. Jag har valt relativt nya böcker. Vid första träffen kommer vi  överens om vilka böcker vi ska läsa. Förslag på andra böcker är också välkomna! Kanske vill någon ha med en klassiker.

Tid för första träff: onsdagen den 22 april  18.30- 20.00
Plats: Partilokalen Norra Klaragatan 1, Karlstad

Enkel fika med smösgås ordnas.
Frågor och gärna anmälan till mig via mail [email protected]  eller telefon 054 56 04 97.

Hoppas du tycker att det finns något som fångar ditt intresse och som du vill diskutera med andra!
Väl mött!   Eva Grip

 


 

Förslagen:

Susanna Alakoski Oktober i fattigsverige (324 sidor)
Författaren möter fattigdomen i dagens Sverige och minns sin egen barndoms utsatthet.

Susanna Alakoski April i anhörigsverige (300 sidor)
Boken kommer ut i april 2015. Ska handla om alkoholismen i Sverige och hur de anhöriga påverkas.

Silvia Avallone Stål (394 sidor)
Två tonåriga väninnor bor i en italiensk arbetarstad som präglas av patriarkala normer, som ibland tar sig rent brutala uttryck. Flickorna drömmer om framtiden, utvecklas och mognar. De sitter och tittar ut över vattnet där båten till turistmålet på ön Capri hägrar…

Sara Beicher Jag arbetar egentligen inte här (198 sidor)
Ung kvinna med teaterdrömmar flyttar till bostadsbristens Stockholm och börjar arbeta inom åldringsvården.

Terese Boman Den andra kvinnan (201 sidor)
Ung kvinna i Norrköping som arbetar i sjukhuskök men vill bli författare. Festar och umgås med jämnåriga, har en kärlekshistoria och försöker hitta sin väg.

Annelie Jordahl Låt inte den här staden plåga livet ur dig. (316 sidor)
Den 16-åriga Mona flyttar till Östersund i slutet på femtiotalet, börjar arbeta som barnflicka. Hon gillar att dansa och träffar en kille. Romanen bygger på författarens mammas historia.

Anna Jörgensdotter Bergets döttrar (461 sidor)
Utspelar sig 1938-58 i Sandviken-miljö där stålverket och bandyn dominerar männens värld. Men boken fokuserar på kvinnornas situation.

Göran Greider Bakom TV:n ändrades ljuset (276 sidor)
En antologi med 56 poilitiska dikter och Greiders kommentarer.

Christian Lundberg Yarden (144 sidor)
Författarens alter ego arbetar genom ett bemanningsföretag i Malmö hamn. Det är hårda arbetsvillkor och ingen anställningstrygghet. Man får också ta del av huvudpersonens och andras livsvillkor och bakgrund, allt gestaltat med ett poetiskt språk.

Tove Folkesson Kalmars ägarinnor (281 sidor)
Ett gäng tonårstjejer lever ett häktiskt liv och utsätter sig för faror i festande och sexuella erfarenheter. Vuxenvärlden verkar frånvarande. Men väninnorna håller ihop och stödjer varandra på något sätt. Även här en poetisk ton.

Helena Thorfinn Innan floden tar oss (440 sidor)
Kvinna med familj arbetar i Bangladesh med biståndsarbete. Hon ställs inför dilemman; hur få ihop familjeliv och arbetsliv, kulturkrockar, korrumption, med mera. Har lite av feel-good över sig, men boken får en som läsare att fundera över hur biståndsarbete ska bedrivas och hur en västerländsk människa ska förhålla sig till verkligheten i de länder de verkar i.

Delphine de Vigan Underjordiska timmar (242 sidor)
En kvinna i Paris har arbetat många år i ett företag men plöstligt ändras inställningen till henne på arbetsplatsen, hon hålls utanför och degraderas. Man får föja henne i denna process. Med mera….

Nadifa Mohammed Förlorade själar (25 sidor)
Den här boken har jag inte läst, men läst om. Författaren är född i Somalia men bosatt i England. Boken börjar i 1980-talets inbördeskrig i Somalia. Man får följa några personers öden.

Karolina Ramqvist Alltings början (376 sidor)
Huvudpersonen, den unga Saga, är uppvuxen med en ensamstående radikalfeminist till mor, vars norm är att en kvinna ska klara sig utan man. Men ändå kretsar mycket i Sagas liv om tankarna på en man.. Tillsammans med sin väninna söker hon sig fram till ett eget förhållningssätt och utvecklar sitt skrivande.

 

 

Kopiera länk