• Hem
  • Valplattform 20...
sida

Valplattform 2014 – 2018

Karlstad. Inte till salu

 (Läs som PDF

Ni har ingen skola längre 

Plötsligt en vinterdag 2013 möttes ett 60-tal elever på Karlstads idrottsgymnasium av beskedet. Inte heller de tio lärarna eller rektorn var förberedda.

Vinstintressets konsekvenser, det där som man har pratat om i riksmedia i flera år, blev synliga även här i Karlstad. Elever, lärare och kommunen drabades. Karlstads Idrottsgymnasium AB stängde på det som skulle vara vårterminens första dag.

Senare samma vår var det JB-koncernens tur. Den försattes i konkurs med drygt en miljard i skulder. 30 skolor berördes. Staten fick betala ut cirka 140 miljoner i lönegarantier. I efterhand har det berättats att koncernens ägare, riskkapitalbolaget Axcel, har mjölkat bolaget på 200 miljoner genom så kallade internlån. JB-koncernens verkställande direktör bildade ett nytt bolag, köpte loss bland annat skolan i Karlstad och driver den vidare. Hur länge, det vet vi ju förstås inte.

 

Problemen kommer uppifrån

Den borgerliga politikens konsekvenser börjar märkas i Karlstad.

På kommunens hemsida blir listan över hemtjänstutförare längre och längre. Skyltarna på äldreboenden bär namn vi lärt oss nyligen, namn som annars figurerar i riksmedia bredvid ord som ”skatteflykt” och ”kissblöjor”.

Kostnaderna för försörjningsstödet i Karlstad har ökat med 40 miljoner eller med 60 % sedan 2007, då regeringen Reinfeldt tillträdde. Allt färre av dem som blir arbetslösa eller sjuka kan räkna med hjälp från a-kassan eller sjukförsäkringen – istället tvingas man till kommunens socialförvaltning för försörjningsstöd. Arbetsförmedlingen fråntas ansvaret att hjälpa till med utbildning, och staten vältrar över kostnaden på kommunerna.

Statsbidragen till kommunerna ökar inte i samma takt som exempelvis lönekostnaderna, vilket skapar ytterligare en mekanism för automatisk och ständig nedskärning. Inom vår gemensamma välfärdssektor börjar personalen gå på knäna, vare sig de är anställda av kommunen eller av privata utförare.

All politik hänger ihop. Vad vi ser är konsekvenserna av den borgerliga regeringens politik. Tanken om att sjuka och arbetslösa behöver mera piskor. Idén om att marknaden, konkurrensutsättning och valfrihet löser allt. Skattesänkningar som självändamål.

 

Karlstad – Det nya skatteparadiset

Den moderatledda majoriteten håller på att göra Karlstad till ett nytt skatteparadis för riskkapitalisterna.

Den borgerliga majoriteten har satsat på att privatisera och lägga ut verksamhet på entreprenad vilket har lett till att flera riskkapitalister etablerat sig i Karlstad under den senaste mandatperioden.

Majoriteten i Karlstad vill införa så kallad utmanarrätt, vilket ger privata företag möjlighet att gå till domstol och kräva att få utföra kommunal service ifall de kan bevisa sig vara billigare. Det gör att privata företag kan plocka ”godbitarna” ur den offentliga servicen för att göra vinst.

 

Välfärden – Inte till salu

Det påstås att driftsformen inte spelar någon roll. Det viktiga är kvalitén och att vi som ”kunder” kan jämföra de olika utförarna. Men skandal efter skandal talar emot detta.

Utöver att jakten efter vinst skapar underbemanning och otryggare anställningsformer så förlorar de som arbetar i de privata företagen också meddelarskyddet. Det som gör att verksamheterna själva kan slå larm vid eventuella missförhållanden genom Lex Sarah och Lex Maria. För när vinsten står på spel vill inte företagen få dåligt rykte.

Besparingar angavs som skälet för att privatisera den personliga assistansen, men i grunden handlar det om ideologi. Personlig assistans kan drivas i flera olika former: kommunalt, som brukarkooperativ eller av riskkapitalbolag. Trots det har majoriteten privatiserat all den kommunala personliga assistansen. Antalet personliga assistenter, en redan hårt pressad grupp, skärs ned. När Vänsterpartiet var med och styrde bidrog vi till att dessa fick höjda lägstalöner och rätt till heltid. När verksamheten privatiseras får de behålla villkoren i ett år – sedan gäller osäkra villkor, deltid och högre press. Allt för att spara i sammanhanget ynka 1,8 miljoner.

Frösunda som vann upphandlingen om personlig assistans är inte vilket bolag som helst. Det är Sveriges näst största assistansföretag. 2010 köptes det av Londonbaserade riskkapitalbolaget HG Capital för 1,1 miljarder kronor. Vinsten förra året var 103 miljoner kronor, en genomsnittlig vinst på 75 000 kr per brukare. Det betyder i Karlstads fall att bolaget kommer att göra en vinst på cirka 5,2 miljoner kronor.

Stora delar av svenskt arbetsliv präglas idag av att regeringen gett alltmer makt till arbetsgivarna. Många människor jobbar på gränsen av sin förmåga samtidigt som många andra går arbetslösa. Men den offentliga sektorn drabbas dessutom av regeringens skattesänkningspolitik. Statsbidragen till kommunerna ökar inte i samma takt som utgifterna. Åtskilliga tusen jobb har försvunnit i kommunsektorn sedan Reinfeldt tillträdde. Därför är frågan om den kommunala välfärden inte bara en kommunal fråga. Om nuvarande regering får fortsätta efter valet, blir det mycket svårt att åstadkomma förbättringar i Karlstad.

Personalen betalar priset för flera år av nedskärningspress och ständigt nya krav. Många väljer frivilligt att gå ned i arbetstid för att orka. Under 2013 tredubblades sjukskrivningarna bland delar av Karlstads omsorgspersonal. Samtidigt har antalet delade turer (där man exempelvis arbetar några timmar på förmiddagen, är ledig, jobbar på kvällen) exploderat. När vi lyssnar på berörda fackförbund, är tonläget stundtals desperat. Och vi förstår dem.

  • Vi vill avskaffa LOV (Lagen om valfrihet) i Karlstad.
  • Vi vill öka personaltätheten för att förbättra omsorgen för de gamla och minska stressen för personalen.
  • Vi vill ta tillbaka privatiserade verksamheter i kommunal regi där det är möjligt.
  • Vi vill att arbetsplatsdemokratin utvecklas genom att ge personalen mer inflytande för hur de vill arbeta. Vi vill att personalens möjligheter till kompetensutveckling ska ökas.
  • Vi vill att alla som behöver äldrevård ska ges tillfälle att utöva motion och kultur.
  • Vi vill ha HBT-certifiering av minst ett äldreboende och höja HBT-kompetensen generellt i kommunen.

 

Förskolan – Inte till salu

Barnen är framtiden, brukar det heta i högtidstalen. Men politiken i vardagen gör inte att barnen får plats och blir sedda.

För varje år har antalet barn per förskollärare långsamt stigit. Förskolepedagogerna ska inte bara hinna ge tid till barnen utan också till utvecklingsplaner och kontakter med föräldrarna.

Det är dags att vända trenden.

  • Vi vill ha mer personal i förskolan och mindre barngrupper. Personalens möjligheter till kompetensutveckling ska ökas.

Förskolan är inte bara en mötesplats utan spelar också en viktig pedagogisk roll, som alla ska ha rätt till oavsett föräldrarnas situation.

  • Vi vill att alla barn ska ha rätt till 25 timmar i veckan.

Då förskolan spelar en viktig roll i att etablera eller motarbeta traditionella könsroller, vill vi öka arbetet kring genusfrågor.

  • Vi vill se fler genuspedagoger och mer diskussion kring attityder och värderingar i våra förskolor.

Föräldrarnas ekonomi ska inte bestämma vilka aktiviteter ett barn ska kunna delta i.

  • Vi vill inte se dolda avgifter för mat och resor.
  • Vi kräver avgiftsfritt i fler kommunala verksamheter såsom simundervisning och musikskola.

 

Skolan – Inte till salu

Flera utredningar visar att vinstdrivna skolor betalar lägre lärarlöner, har lägre personaltäthet och lägre andel behöriga lärare.

Vinstdrivna skolor tenderar också att lägga mindre pengar på viktiga funktioner såsom skolpsykologer, kuratorer, skolbibliotek och idrottsutrustning.

Det är förstås inte förvånande – någonstans måste ju vinsten komma ifrån. Utöver att vilja stoppa vinstdriften, arbetar Vänsterpartiet också för mer personal och mindre klasser. Våra budgetförslag på nationell nivå betyder mer pengar till kommunerna till att anställa fler. Och det behövs verkligen.

Men lärarna måste också få vara lärare. Utbildningsminister Björklunds skola har präglats av kontroll, disciplin och mätningar – både av eleverna genom mer betyg, och av lärarna genom en svällande dokumentationsbyråkrati. Ett talande exempel är regeringens beslut att 2008 lägga ned Myndigheten för skolutveckling som gav stöd till pedagoger och kommuner och istället instifta Skolinspektionen. I bakgrunden skymtar en människosyn som misstror elever och lärares vilja att uppnå något; en idé om att resultat måste kommenderas och kontrolleras fram.

Vi tror på lärarnas yrkeskunskaper och elevernas lust att lära.

  • Vi vill befria lärarna från ovidkommande arbetsuppgifter. Och vi tror att stöd är bättre än kontroll när det gäller att utveckla skolan och vill se lärare som ges tid och möjlighet att reflektera och tillsammans utveckla skolan.

Det fria skolvalet har skapat en sorteringsskola där människor ges möjligheten att välja bort ”fel” sorts skolkamrater. Och detta har varit dåligt – för alla. Den mycket uppmärksammade PISA-rapporten, som mäter utbildningsresultaten i olika länder, visade inte bara att Björklunds skolmodell lett till kraftigt försämrade resultat. Den visar också att den sammanhållna skolan är ett framgångsrecept för alla.

En skola för alla är fri från avgifter och säkrar att alla elever klarar sig. Vår vision är en skola där varje elev har tillfälle till att regelbundet utöva idrott och kultur och där varje elev ska känna sig sedd och få det stöd som behövs.

  • Vi vill satsa på större resurser till skolan i Karlstad, vilket kan innebära fler lärare, mindre elevgrupper och klasser.
  • Vi vill ha fler specialpedagoger, kuratorer och bättre elevhälsa.
  • Vi vill att lärarnas möjligheter till kompetensutveckling, ämnesmässigt och/eller pedagogiskt måste ökas.

Karlstads lärarlöner ligger väldigt lågt jämfört med övriga landet. Det vill vi göra något åt för att läraryrket ska vara attraktivt. Alla barn och unga i Karlstads kommun ska ges samma möjlighet att tillgodogöra sig den kunskap som krävs för att klara sin skolgång.

  • Vi vill införa kommunal läxhjälp på högstadiet.
  • Vi vill ha mer utbildning i konsumtionskunskap så att unga lär sig se och genomskåda marknadsföringstricken som når oss överallt, dygnet runt i ett digitaliserat samhälle.
  • Vi vill införa anonymiserade prov i gymnasiet så att eleverna upplever bedömningen som rättvis.
  • Vi vill uppvärdera genuspedagogernas arbete och ge dem mer resurser. Exempelvis har det hittillsvarande arbetet med att granska skolböcker ur bland annat könsperspektiv väckt funderingar och intresse även utanför Värmland.
  • Vi vill genomföra en inventering för att få bort ovidkommande arbetsuppgifter och byråkrati.

Kollo är en plats för roliga aktiviteter och minnen för livet. Kommunen erbjuder idag kolloplatser på Sållaren utifrån sociala behov. Det är förstås i sig bra. Men ännu bättre vore det om sommarkollo blev en mötesplats för alla barn.

  • Vi kommer att verka för utbyggd kolloverksamhet i kommunal regi.
  • Vi vill göra en ny utredning av beslutet att lägga ner Edsvallaskolan igen. Vi har inte tagit ställning för eller emot att öppna skolan, men vi vill skapa en dialog mellan kommunen och Edsvallaborna. Föräldrar, barn och ortsbor fick aldrig en ärlig chans att presentera sina argument och ta del av ett väl underbyggt beslutsunderlag.

 

Miljön – Inte till salu

Vänsterpartiet är ett parti på ekologisk grund. Miljö- och klimatorättvisa handlar om att vi överutnyttjar jordens resurser och att dessa fördelas orättvist.

Miljö- och klimatfrågorna hänger ihop med frågor som rör det ekonomiska systemet. Vänsterpartiet strävar efter klimaträttvisa. Det gör att vi tar klimathotet på allvar.  Trots att vi har suttit i opposition har vi under mandatperioden varit drivande i flera miljöreformer i Karlstad.

  • Vi vill införa en vegetarisk dag i veckan i skolan.

Debatten har varit het, men för oss är det enkelt. Vi har inga planer på att förbjuda kött. Men för klimatets skull behöver vi äta mindre kött. Kött är dyrt och därför har många kommuner köpt in utländskt kött. Det är fel både för djuren och för vårt klimat. Om vi som kommun kan köpa mindre kött kan vi lägga samma pengar på att köpa bra lokalproducerat svenskt kött som gör att både djuren och klimatet mår bättre. Vi anser att skolan har en pedagogisk uppgift att verka för hållbar konsumtion – inte bara i undervisningen, utan även i praktiken.

När vi som kommun upphandlar ska vi följa det statliga miljöstyrningsrådets regler för mat och material.

  • Vi vill i våra upphandlingar ha en ökad viktning för miljöfaktorn och etiska koder som måste följas av de företag som kommunen upphandlar.
  • Vi vill arbeta aktivt för att minskat matsvinn på skolor och äldreboenden.
  • Vi vill också så klart satsa mer på närodlat, ekologiskt och Fairtrade när vi köper in livsmedel och andra varor till vår kommun.

För oss i Vänsterpartiet är möjligheterna till friluftsliv viktigt.

  • Vi vill öka tillgängligheten för alla i våra friluftsområden.
  • Vi vill ha ett kommunalt naturreservat på Skutberget.
  • Vi vill göra I2-skogen till ett kommunalt naturreservat.

Vi slår vakt om befintliga grönområden och strandskydd längs älven. Vänern ska respekteras bättre än idag. När vi bygger nytt ska det göras med hänsyn tagen till biologisk mångfald.

  • Vi vill att konsumentrådgivningen aktivt ska verka för hållbar konsumtion som gynnar producenter och leverantörer som tar ekologiska och sociala hänsyn.
  • Vi vill arbeta för en tillgänglig konsument- och budget- och skuldrådgivning, som är förebyggande och som sätter konsumenternas, medborgarnas rättigheter och förutsättningar i främsta rummet.

 

Karlstad, en kommun där bussen ska bli avgiftsfri och cykeln ett självklart val

Karlstad har Sveriges populäraste busstrafik. Vi tycker dock att bussen är för dyr att resa med.

Därför är vårt mål att på sikt införa avgiftsfri kollektivtrafik.

  • Vi är positiva till en lokal ”skatteväxling” där parkeringsavgifterna höjs och pengarna används till att sänka avgifterna eller höja kapaciteten i kollektivtrafiken.

När kommunen antog en ny Trafikplan var Vänsterpartiet det drivande partiet för att politikerna skulle ta ansvar och utveckla planen till att bli ännu mer miljövänlig och klimatsmart.

  • Vi vill satsa på byggandet av BRT-stråk (Bus rapid transport) där bussen prioriteras.

För att det ska bli möjligt måste en bro byggas mellan Ullebergsleden och Jakobsberg. Bron är viktig för bussen och cykel, men också för blåljustransporter till sjukhuset. Men om vi bygger för biltrafik missas många av miljöpoängerna med bron. Vi vill till skillnad från de andra partierna inte bygga en Södra ringled till Hammarö. Trots fagra löften satsar fortfarande de andra partierna mer pengar på bilarna är på bussarna och cyklarna.

Karlstadsbuss satsning på biogasbussar är bra och kan utvecklas. Genom kommunens kommande satsning på egen biogasanläggning kan vi också säkerställa att bussarna går på lokalt producerad biogas.

Kommunen ska intensifiera tillsynen så att fastighetsägare i kommunen håller trottoarerna gångbara året runt med avseende på snöröjning och halkbekämpning. Det är viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv.

Karlstad satsar mycket på cykelvägar och vi tänker fortsätta den inriktningen.

  • Vi vill göra en särskilt satsning i Tingvallastaden för att göra cykelvägarna i de centrala delarna tydligare och mer lättcyklade.
  • Vi vill införa ”styr och ställ” efter modell från Göteborg, där man har ett ”busskort” på lånecyklar som man kan hämta på flera platser i staden.
  • Vi vill att Solacykeln utvecklas så att man även kan låna cykel med transportlåda och på långtidslån.

 

Boendet – Inte till salu. Bygg fler hyresrätter

Karlstad behöver fler bostäder och framförallt behövs billiga hyresrätter.

Vi har sagt ja till ett flertal projekt och vi tror att det kommunala bostadsbolaget kan ha en nyckelroll i att bygga fler hyresrätter. Vi har skrivit en motion om att passiv- eller till och med aktivhus (som genererar energi) skulle byggas i Karlstad. Frågan utreds nu av Karlstads Bostads AB (KBAB).

När vi bygger och utökar vår stad ska vi vara restriktiva med att bebygga jordbruksmark då den är viktig för ett öppet landskap och för framtida behov.

  • Vi vill satsa på belysning, då det är viktigt ur ett jämställdhets-perspektiv för att staden ska kännas trygg.
  • Vi vill ha en striktare policy för reklam och marknadsföring i staden.

 

Jobben – Inte till salu

Vänsterpartiet vill att kommunen bedriver en aktiv arbetsmarknadspolitik genom jobbpaket till arbetssökande som uppbär försörjningsstöd.

Genom Solajobb uppvärderas människors värde för arbetsmarknaden och a-kassevillkoret kan uppfyllas.

  • Vi vill aktivt driva Solareturen, även på Kronoparken.

 

Kärnkraftsaktierna är till salu

Karlstads kommun äger 2,13 % av aktierna i kärnkraftverken i Oskarshamn.

Förutom att vi är emot kärnkraft i sig, tillhör OKG landets äldsta reaktorer och borde tagits ur drift för länge sedan. Vi har sedan länge föreslagit att Karlstads kommun ska sälja aktieinnehavet i kärnkraft och istället investera i förnyelsebar energi.

 

Flygplatsen – Fortfarande nödvändig

Vänsterpartiet vill ställa om samhället till mer miljömässigt hållbara transporter.

För att det ska vara möjligt måste tåg- och kollektivtrafiken utvecklas.

Karlstads kommun äger numera Karlstads Airport. Vänsterpartiet har inte varit emot det kommunala övertagandet av flygplatsen då regeringen inte gett oss några vettiga transportalternativ.

Vårt på mål på lång sikt är dock att Arlanda och Gardemoen ska bli de naturliga flygplatserna för Karlstadsborna att ta sig ut i världen, och att järnvägstransporterna utvecklas till att bli det självklara första resealternativet.

 

Kultur och fritid – Inte till salu

När vi hade makten infördes avgiftsfri kulturskola, för att sen tas bort ett år senare av majoriteten.

Verksamhet inom kultur och fritid ska också vara jämställd. Karlstads Idrottsskola är ett exempel på en bra avgiftsfri verksamhet där kommunen stimulerar spontanidrott och låter barn pröva på många olika typer av idrotter. Allas möjlighet till en aktiv, meningsfull och skapande fritid är viktigt av flera skäl – inte minst med tanke på folkhälsan. Vi anser att kultur- och fritidsverksamheten i möjligaste mån ska vara avgiftsfri.

Vi i Vänsterpartiet anlägger hela tiden ett jämställdhetsperspektiv och är en garant för att tjejdominerade verksamheter inte nedprioriteras. Att satsningar behövs är tydligt. Det är 1 200 fler pojkar som är medlemmar i en förening jämfört med flickor.

  • Vi vill satsa på utbildning i jämställdhet och barnkonventionen för bidragsberättigade föreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet.
  • Vi vill prioritera mer uteverksamhet såsom välpreparerade motionsspår.
  • Vi vill satsa på att ge dansen en mer framträdande roll som kulturform.
  • Vi vill satsa på att renovera Färjestads Ridklubb och tillgängligheten till både Sörmon och Karlstads ridklubb behöver förbättras med nya cykelvägar.

När det kommer till sponsring för att gynna Karlstad som besöksstad har flera felsatsningar och halvdåliga satsningar gjorts, och därför behöver större restriktivitet råda med våra skattepengar.

  • Vi vill också att Karlstad följer andra kommuners exempel och inför en policy om jämställd sponsring.

Kultur ska vara lättillgänglig. Därför är det viktigt att den finns i hela kommunen och i många stadsdelar. Vänsterpartiet vill ha många biblioteksfilialer och om möjligt, också fylla dem med annan kultur.

  • Vi vill återöppna Medborgarkontoren i Kronoparken, Skattkärr, Vålberg och Molkom, dock under nya former för att förbättra den kommunala servicen och öka dialogen.

Vi tror på en ökad samverkan mellan kultur- och fritidsaktiviteter för att bredda utbudet i våra stadsdelar. Vi tror det är positivt om man kan låna mer saker än böcker, så som fritidsutrustning. Även människor som befinner sig i en utsatt situation ska ha tillgång till kultur.

  • Vi anser att papperslösa ska ha rätt att få ett lånekort för att kunna låna böcker och andra media.

 

Mångfald istället för enfald

Vi ska ha ett öppet förhållningssätt till flyktingmottagande och öka vårt mottagande för människor i nöd.

Vi ska arbeta aktivt för att alla nyanlända i kommunen integreras i boende, arbetsliv och sociala sammanhang.

I Fagersta har Vänsterpartiet infört medspråkarmodellen i SFI:n där pensionärsföreningar får 10 000 kr för att komma och samtala med nyanlända för att de snabbare ska lära sig svenska.

  • Vi vill verka för ett genomförande av medspråkarmodellen i Karlstad.

Vi vill stödja människor i andra länder som kämpar för demokrati och mot förtryck. Vi har föreslagit och röstats ner i frågan om att skicka humanitärt stöd som till exempel böcker till Gaza.

 

Feminismen – Inte till salu

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti.

För oss betyder det att feminismen inte bara är en enskild fråga utan utgör det perspektiv genom vilket vi ser på vår omgivning.

Att vara ett feministiskt parti förpliktigar och vi visar genom vår politik att feminismen är viktig. Vi visar nationellt, regionalt och lokalt att frågor om jämställdhet och jämlikhet är viktiga för oss. I Karlstad har vi visat och kommer att fortsätta visa att jämställdheten mellan män och kvinnor också är en kommunal fråga: vi kan påverka med ert förtroende.

Kommunen som arbetsgivare är en viktig normbildare, bland annat för att så många som 7000 personer jobbar i Karlstads kommun. Därför kan kommunen påverka på ett flertal områden och bidra till att skillnader mellan män och kvinnor minskar. Det gäller både inom ledarskap där kvinnliga ledare är sällsynta i Värmland och på ”golvet”.

Kommunen underlättar mångas vardag med förskolor. Mer kvälls- och nattöppet skulle underlätta ytterligare för många personer i serviceyrken. Löneskillnader mellan män och kvinnor minskar inte, faktum är att med samma takt som kvinnors löner ökar idag kommer löner att vara jämställda först om hundra år. Detta är ett faktum som får betydelse för kvinnor i flera generationer, därför måste Karlstads kommun gå före.

  • Vi vill verka för att skillnaderna ska utjämnas och kommer att lägga förslag om riktade lönesatsningar till kvinnodominerade yrken.

I Umeå och Malmö har sådana satsningar redan genomförts på Vänsterpartiets initiativ. Yrkesroller som främst kan komma i fråga är vård- och omsorgspersonal och förskolelärare.

  • Vi vill aktivt verka för att frågan om rätt till heltid – deltid en möjlighet efterlevs i kommunen.

Kommunen bör ta på sig en större roll för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

  • Vi vill verka för att kvinnojourens föreningsstöd blir flerårigt. Det är av största vikt att kvinnojouren ges större möjligheter att planera sin verksamhet.
  • Vi fortsätter att driva frågan om feministiskt självförsvar i skolan.

Karlstads kommun kommer att behöva ta tag i frågor om prostitution och trafficking.

  • Vi vill att arbetsmarknads- och socialnämnden ska ges större möjligheter att arbeta med detta.

 

Vänsterpartiet är inte till salu – Vi gör skillnad

Trots att Vänsterpartiets har varit i opposition har vi gjort skillnad.

Vi har kämpat på med stora som små frågor. Vi tror inte att ett bra oppositionsarbete bedrivs genom att alltid vara emot och polemisera, utan istället konstruktivt se vad som är bäst för karlstadsborna.

Alla vet att arbete mot ohälsa, arbetslöshet och kriminalitet får bäst effekt när det görs förebyggande. Men man måste också hitta former för hur det ska gå till. Budgetregler och befintliga organisationsstrukturer kan vara hinder.
Men tack vare oss har en social investeringsfond på 10 miljoner inrättats. Pengarna i den ska inriktas på att ge enskilda individer bättre förutsättningar till arbete, utbildning och egen försörjning.

Alla vet också att vår miljöpåverkan behöver minska, men hur man kan räkna miljöskadan och – nyttan av olika projekt inte alltid är så enkelt. På vårt initiativ genomför kommunen prov med klimatkalkyler i nya investerings-projekt.

Vi har också sett till att mer resurser avsätts för att få bättre skidspår. Att karriärtjänster för lärare blev verklighet i gymnasieskolan, trots borgerligt motstånd inledningsvis. Att kommunens fastigheter på Gökhöjden har renoverats. Att vindkraftsetablerare rekommenderas att införa en bydgepeng när de vill etablera vindkraft i kommunen. Att kommunen numera deltar i miljönätverken Sveriges Ekokommuner och Klimatkommunerna i syfte att spetsa och utveckla sitt miljöarbete. Att man kan ta bussen till flygplatsen. Att ett ökat fokus på sociala perspektiv kommer läggas i kommande upphandlingar. Vi har gett möjlighet till stadsodling” i Viken. Att kommunens anställda efter 25 år i kommunens tjänst kan välja ”moderna förtjänstgåvor” som exempelvis en cykel. Och att kommunen har en restriktivare alkoholpolicy, även om den inte är restriktiv nog.

Nej, vi slår oss inte för bröstet och påstår inte att vi har förändrat Karlstad i grunden med de här insatserna. Förändringar i en kommun sker ofta i många små steg, men du ser vart vi strävar. Politiken hänger ihop och ifall den politiska majoriteten bytte färg i Karlstad, Värmland och i Sverige; om vi fick mer makt, då lovar vi att det blir ännu mer för dig.

Med oss blir det inga borgerliga partier vid makten. Garanterat. Vi lovar. Och det bestämmer du.

Rösta på Vänsterpartiet den 14 september!

 

Kopiera länk