artikel

Vänsterpartiet Karlstad Valplattform 2006-2010

Det här är Vänsterpartiet Karlstads valplattform. Det är vårt sätt att tala om för Dig vad vi vill de närmaste åren. Vi talar om vems sida vi står på, och vad vi vill ha gjort men det är upp till Dig att avgöra vem du vill ska föra Din talan!


Vänsterpartiet Karlstad
www2.vansterpartiet.se/karlstad

Arbete Demokrati Rättvisa

Valplattform 2006-2010

Det här är vad (v)i vill i Karlstad!


Det här är Vänsterpartiet Karlstads valplattform. Det är vårt sätt att tala om för Dig vad vi vill de närmaste åren. Vi talar om vems sida vi står på, och vad vi vill ha gjort men det är upp till Dig att avgöra vem du vill ska föra Din talan!


Vänsterpartiet har tillsammans med socialdemokraterna och miljöpartiet styrt Karlstad sedan 2002. Vi inom Vänsterpartiet är nöjda med det vi gjort då vi uppfyllt det som vi fick ert, väljarnas, stöd att göra. Nu vill vi göra mer!



Arbete åt alla och bra villkor på arbetet


Att ha ett arbete är en fråga om makt och demokrati i samhället. Därför anser Vänsterpartiet att arbete för alla är ett givet mål.


I Karlstad behöver vi fler jobb. Vänsterpartiet vill bidra till att skapa dessa jobb. Jobben inom den offentliga sektorn är särskilt viktiga eftersom det ger våra närmaste och alla i samhället en bättre skola med mer personal, en äldreomsorg med en verklig omsorg för de äldre då tid skapas för att se människan och en vård som ser till våra behov. Statliga investeringsprogram för miljövänlig infrastruktur och bostadsbyggande kan ge fler jobb inom både offentlig och privat sektor.  


Som politiker är vi arbetsgivare i Karlstads kommun. I avtal­srörelsen prioriterade Vänster­partiet tillsammans med (s) och (mp) en satsning på de allra lägst avlönade av Kommunals medlemmar. En arbetsvärdering har påbörjats för att säkerställa att vi inte sätter lön efter kön. Vänsterpartiet ser det som en självklarhet att höja lönerna i de yrken som eventuellt värderats för lågt. Sjuktalen i kommunen sjunker och kan fortsätta göra det med en bra arbetsgivarinställning och ett aktivt rehabiliterings­arbete. Dessutom vill Vänsterpartiet ha fysisk trä­ning på schemalagd arbetstid.


Vi ska ha uppföljning på den kommunala verksamheten så att vi inte diskriminerar vår personal på grund av kön, ålder, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller funktionshinder. Vänster­partister tar ett särskilt ansvar för att avslöja de struk­turer som diskriminerar och åtgärda dem.


Karlstads kommun erbjuder redan i dag heltidsmöjlighet till dem som vill ha det och på de flesta arbetsplatser går det att lösa. Vi ska som arbetsgivare fortsätta erbjuda heltid till den som vill ha det, och organisera arbetet så att heltid blir ett attraktivt erbjudande. Kortare arbetstid är en folkhälso-, jämställdhets- och välfärdsfråga. Vänster­partiet vill sänka arbetstiden för att på sikt uppnå sextimmarsdag som heltidsnorm. I Karlstad vill vi fortsätta driva frågan med kortare arbetstid inom någon del av verksamheten.


Arbetsplatsdemokrati är ett uttryck som fallit i glömska. Vänsterpartiet vill göra försök med självstyrande grupper inom kommunens verk­samheter för att stimulera till mer makt för de anställda att styra sitt arbete. Vi ska vara lyhörda för personalens önskemål vid chefstillsättningar. Personalen ska regelbundet utvärdera sin arbets­ledning, så att åtgärder kan vidtas om ledningen inte är tillfredsställande.


Vänsterpartiet är för en rättvis och välkomnande attityd till näringslivet, och upp­munt­rar nätverksbyggande och vill särkilt upp­märksamma kvinnors företagande. Vi vill påverka företagens sociala och fördelningspolitiska ansvars­tagande, samt deras värdegrund beträffande min­skad resursförbrukning. Vänsterpartiet anser att det är viktigt med ett livskraftigt universitet som sam­arbetar med kommun och näringsliv.


Den sociala ekonomin blir allt viktigare. Inom ekonomiska föreningar som syftar till att ordna arbetstillfällen, och i olika bygde­utvecklings­företag, finns en nyskapande växtkraft. Inom den sociala ekonomin finns även till exempel personal-, föräldra- och brukarkooperativ som inte primärt syftar till att ge vinst. Därför vill Vänsterpartiet särskilt stödja utvecklingen inom denna sektor.


Minska klyftorna


Vänsterpartiet tar ett ansvar för att minska de sociala klyftorna i samhället så att du och alla runt omkring dig i samhället ges samma möjligheter. Detta handlar bland annat om integration och att motverka diskriminering. För att nå ett integrerat samhälle krävs att alla delar närmar sig varandra och inte att en del ska anpassa sig till en annan; det handlar om att ge och att ta. Att minska klyftorna i Karlstad är ett viktigt arbete som berör alla, oberoende av kön, etnicitet och samhällsklass.


För att ett helhetsperspektiv hela tiden ska vara närvarande i Karlstads kommuns verksamhet vill vi ha en mångfaldsutvecklare i kommunen, som har som uppgift att arbeta såväl internt som externt med etnisk mångfald i Karlstad.


Personer som invandrat till Sverige och Karlstad behöver ofta särskilt stöd under sin första tid i landet, för att t ex lära sig svenska och få in en fot på arbetsmarknaden. Vänsterpartiet vill utveckla och individualisera stödet till nyanlända för att undvika långvarigt beroende av försörjningsstöd.


Det behövs en större kraft i utvecklingen av lokalt samarbete för jämställdhet. Vänsterpartiet vill ta initiativ för att bygga en lokal samverkan för jämställdhetsarbete med deltagande av kommunen, företag, universitetet, föreningsliv med flera.


Vid bostadsbyggnation och förmedling av bostäder vill Vänsterpartiet motverka segregation, exempelvis genom att bygga så att olika boendeformer blandas. Reella möjligheter ska finnas för alla att påverka sin boendesituation såsom i vårt kommunala bostadsbolag. Det är viktigt att alla stadsdelar och bostadsområden görs attraktiva. Nätverksbyggande i stadsdelarna be­höver fortsätta och utvecklas för att bland annat ge tryggare och attraktivare fysiska miljöer.


Karlstads Bostads AB ska ha som målsättning att erbjuda prisvärda bostäder till människor i olika inkomstlägen och samtidigt sträva efter ett boende med ett socialt och eko­logiskt ansvarstagande. 


Ungas uppväxtmiljöer är en prioriterad fråga. Vänsterpartiet vill ha samordnade insatser för till exempel förebyggande av drogmissbruk. Skolorna ska jobba drogförebyggande i samarbete med för­äldrarna. Vi har arbetat för att polis, social verksamhet, handikappomsorg, arbetsförmedling och skola samverkar effektivt. Det vill vi fortsätta med.


En kommunal samordnare för utvecklingen i vissa stadsdelar kan behövas. Regelbundna möten och information för de boende behövs. En form kan vara medborgarkontor med brett ansvarsområde, till exempel i Väse, Kronoparken, Rud och Våxnäs / Gruv­lyckan. Skollokalerna i området ska kunna vara samlingslokaler för de boende.


Medborgarkontoren som redan finns i Vålberg och Molkom behöver utvecklas och breddas.


Gökhöjdens rehabcenter är en lyckad satsning. Vänsterpartiet vill fortsätta satsningen på vård och boende för missbrukare och hemlösa, och bl. a bygga ett nytt boende på Ullebergsområdet. För en fortsatt lyckad rehabilitering krävs att vi erbjuder bostad och möjlighet till försörjning.


Stöd till frivilligorganisationer som Bryg­gan, Alla Kvinnors Hus, Brottsofferjouren, Län­karna med flera är viktigt för att minska samhällets klyftor.


Vänsterpartiet kommer särkilt att verka för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och för allas möjlighet till kroppslig integritet. Som del i detta vill Vänsterpartiet att det finns tillgång till skyddat boende för både män och kvinnor som utsätts för våld eller hot om våld.


Hållbar välfärd – Försvara den offentliga sektorn


Alla kommunala verksamheter ska stödja folkhälsa, trygghet, goda uppväxtvillkor för barn och ungdom, jämställdhet, integration, icke-diskriminering på grund av funktionshinder och en god miljö. Verksamheterna ska alltid utvärderas och följas upp utifrån dessa perspektiv.


Vänsterpartiet har bidragit till att Karlstad idag har bra förskolor och skolor och vi vill gör dem ännu bättre. Om klasserna är för stora, ges inte tillräckligt med stöd eller stimulans till de barn som bäst behöver det. Vi har därför prioriterat en bra personaltäthet inom förskolan, men ibland har vi en för låg personaltäthet i grundskolan. Personalen i förskolan och skolan ska få fortsatt kompetens­höjning som en investering för framtiden.


Vänsterpartiet vill att alla elever ska ha möjlighet till regelbunden fysisk aktivitet. Skolan ska också erbjuda möjligheter till kulturella upplevelser och träning i estetiska uttrycksformer. Barn behöver stimulans i sin läsutveckling. Därför anser Vänsterpartiet att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek.


Vi vill genom tidiga insatser förebygga att barn och ungdomar med psykiska och sociala problem hamnar i samhällets marginaler. Ju tidigare vi kan bromsa upp en destruktiv utveckling, desto bättre både för den enskilde och för samhället. Elevvården måste därför bli bättre och komma alla till del. Vänsterpartiet vill att samarbetet mellan kommunen och landstingets barn- och ungdoms­psykiatri förbättras. Vänsterpartiet vill verka för familjecentraler, som byggs upp i samverkan med landstinget för att trygga goda uppväxtvillkor.


Elevdemokratin är alltför outvecklad och vi vill delta i en diskussion om vilka inflytande­möjligheter elever ska ha individuellt och i grupp.


Utbildning i feministiskt självförsvar fun­gerar bra inom både grundskola och gymnasieskola för att stärka tjejers självkänsla. Vänsterpartiet vill finna former för utveckling av killarnas självkänsla, till exempel samtal om värdegrund och sexualitet. Genus­pedagogerna (pedagoger som förmedlar kunskap om könsmönster) ska ges utrymme inom skolan, så att de kan motverka att de traditionella könsrollerna förstärks och hämmar både flickors och pojkars utveckling.


Gymnasieutbildningen har utvecklats mycket positivt i Karlstad-Hammarö. Vi vill sam­verka med alla värmlandskommunerna för att få en bra regional utveckling av gymnasieutbild­ningen i hela länet. Vi vill bygga nytt eller bygga om gymnasieskolans lokaler på ett sätt som sätter pedagogiken och elevernas bästa i centrum och som leder till att vi på sikt fortsätter att ha en attraktiv gymnasieskola med goda resultat.


Skolan, både grund- och gymnasieskolan, ska vara fri från vinstintressen. Privata skolor fungerar segregerande, och de försvårar för kommunerna att ta övergripande ansvar för ekonomin. Vänsterpartiet vill ha en sammanhållen skola för alla under demokratisk styrning.


Äldre- och handikappomsorgen behöver i högre utsträckning styras av de äldres eller funktionshindrades önskemål. Möjligheten att bo kvar hemma har ibland blivit ett krav på att bo kvar i hemmet. Tröskeln till särskilt boende har blivit för hög.  Det behövs boenden med mer flexibla former för stöd och service. Trygghetsboendet i Viken, som är ett samarbete mellan KBAB och vård- och omsorgsförvaltningen, är ett bra exempel. Vänsterpartiet arbetar för fler bostäder med stöd och service till äldre och funktionshindrade. För att alla bostäder ska kunna fungera så att det är möjligt att bo kvar så länge som den boende önskar, måste bostadsplaneringen ta hänsyn till att de boende kan komma att bli äldre och funktionshindrade. Vänsterpartiet vill verka för att möjligheterna till avlastning för anhörigvårdare utökas.


Funktionshindrade ska ha möjlighet till full delaktighet i samhällslivet. Det finns inga ursäkter för att offentliga lokaler och arbetsplatser inte anpassas för allas tillgänglighet. Karlstad behöver en träningslokal med personal som anpassas för dem med fysisk funktionsnedsättning eller kognitiva störningar.


Personer som inte har svenska som modersmål kan vid demens glömma bort svenskan. För en bra vård för alla krävs det stöd av personal inom äldre- och handikappomsorgen som talar deras modersmål. Mångspråkighet ska vara en merit vid rekrytering av personal till vård- och omsorgsyrkena.


Vänsterpartiet motsätter sig upphandling och entreprenad inom hemtjänsten. Ständiga upp­hand­lingar förstör långsiktigheten i den kommunala vården och omsorgen.


De kommunala verksamheterna ska bedrivas utan vinstsyfte. Företagsekonomisk vinst står i motsatsställning till vad som är bäst för den som använder de offentliga tjänsterna, vare sig det gäller skola, barnomsorg eller äldreomsorg. Utvärderingar från privatiseringar och konkurrensutsättningar i andra kommuner visar att kvalitén i flertalet fall blivit sämre, samtidigt som kostnaderna ökat.


Kommunalt stöd till olika former av friskvård är betydelsefullt för att förebygga hälso­problem som är ett lidande för den enskilde och dyra för samhället.


Kultur åt alla


Kultur ger livskraft och hänger ihop med demokrati och människors hälsa. Vi behöver våra kultur­institutioner som biblioteken, musikteatern och Värmlands museum. Vi behöver också nyskapande kultur och ett fritt kulturliv inom dans, teater, skulptur, bildkonst, foto, musik och film.


Vänsterpartiet har varit med att utveckla Karlstad till en föregångskommun när det gäller att ge barn och ungdomar möjligheter till eget aktivt kulturutövande inom olika kulturformer. Detta vill vi fortsätta med. Stöd till en levande amatörkultur och den professionella kulturen måste gå hand i hand. Den kommunala musikskolan har utvecklats till en kulturskola med ett bredare spektrum av olika kulturyttringar. Den utvecklingen vill vi ska fort­sätta.


Ungdomens Hus, UNO, har startats i Karlstad under innevarande mandatperiod. UNO vänder sig främst till ungdomar i gymnasieålder och har aktiviteter som ungdomarna styr själva inom till exempel musik, dans, film, design, utställningar och caféverksamhet. Verksamheten är helt drogfri och oftast gratis för ungdomarna. Vi i Vänster­partiet är mycket stolta över att i den majoritet som styr Karlstad ha öppnat UNO.


Föreningshuset Gjuteriet har en mångsidig verksamhet som vi vill värna om och stöd behöver ges för nödvändiga renoveringar i huset. Fritidsgårdarna är viktiga för ungdomar. Vi vill fortsätta denna viktiga verksamhet i bostads­områdena och våra mindre tätorter och den får inte prioriteras ner.


Det finns behov av bättre musik- och teaterlokaler i Karlstad. Vänsterpartiet är berett att bidra till att finna sådana.


Idrottsrörelsen är viktig i Karlstad och behovet av lokaler är stort. Vänsterpartiet ser det som mest prioriterat att barn och ungdomar får tillgång till bra lokaler. När det gäller en ombyggnation av Sundsta badhus prioriterar vi en rehabiliteringsbassäng.


Vänsterpartiet anser att idrott och alkohol inte hör ihop och kommer att driva frågan om att inte längre tillåta alkoholservering vid till exempel Löfbergs Lila Arena i samband med idrotts­evenemang. Vi vill överhuvudtaget verka för umgängesformer som inte kretsar kring alkoholkonsumtion.


Vi vill fortsätta ge kommunalt stöd till en bred föreningsverksamhet, där många Karlstadsbor har ett bra utbud av fritidsaktiviteter, och där många ideella krafter gör en stor insats.


Utveckla Karlstad i grön riktning


Vårt miljöarbete berör det mesta vi gör. Det är en fråga om energi, transporter, produktion, avfall, byggande och boende. Vi måste både effektivisera energianvändandet och byta till förnyelsebara energislag. Biobränslen måste utgöra en allt större andel av våra bränslen. Vänsterpartiet är positivt till en biobränsleanläggning i Karlstad.


Fjärrvärmen i Karlstad har byggts ut i snabb takt, vilket minskar förbränningen av eldningsolja. Skolor har fått biobränsleanläggningar, Vid nyinvesteringar vill Vänsterpartiet ha inriktning på hållbara energikällor. Satsningen på Vindpark Vänern, planering för tio vindkraftverk, fortsätter. På Orrholmen gör Karlstads Bostads AB en pionjärinsats genom att bygga ett hus som tar tillvara spillvärme från övriga fjärrvärmenätet, och kan byggas utan traditionellt uppvärmningssystem. Vänsterpartiet vill att Karlstads kommun ska fortsätta vara en föregångare i att byta till alltmer förnyelsebar energi, och effektivisera energi­användningen.


Vänsterpartiet vill byta inköpspolicy så att krav kan ställas på ekologiskt odlad, närproducerad och rättvisemärkt mat. Vänsterpartiet vill att Karlstads kommun ska ha tjänstebilar som kan drivas på etanol eller annat miljövänligt bränsle.



Vänsterpartiet vill bygga ut kollektiv­tra­fiken, minska bilåkandet och förbättra miljön. Kollektivtrafikbolagen ska vara lyhörda för människors önskemål, vara klart miljöinriktade i val av fordon och ta ett ansvar för helheten av resor inom och till/från Karlstad. För att vara attraktiv och tillgänglig måste kollektivtrafiken ha låga taxor. Ett modernt resecentrum vid järnvägs­stationen ska byggas så snart staten bidrar med sin del av kostnaderna.


Vänsterpartiet vill fortsätta utbyggnaden av gång- och cykelvägar, både av miljö- och av hälsoskäl.


Vänsterpartiet kommer att fortsätta värna strandskyddet i Karlstad, för allas tillgång till våra stränder. Vi ser gärna mer bostadsbyggnation i vatten­nära lägen, så länge strandskyddet res­pek­teras. Vi anser att det går att ompröva att bygga högre hus i centrala Karlstad, för att förtäta staden och ge Karlstad nya siluetter. Samtidigt är det viktigt att värna om parker och grönområden.

Kopiera länk