artikel

Internationella kvinnodagen!

Vänsterpartiet Karlstad kommer såklart uppmärksamma den internationella kvinnodagen. I veckan som leder fram till 8 mars arrangerar vi ett antal träffar med diskussioner, föreläsningar och workshops, i syfte att byta perspektiv på frågor som på olika sätt berör med Vänsterpartiets feministiska ideologi. Alla medlemmar är varmt välkomna, och ni får gärna ta med er vänner och bekanta!

Vad?

  • Ons 4 mars 18–20 – Feminism, vithet & intersektionalitet
  • Fre 6 mars 18–20 – Fredagsmys med transfeminism
  • Sön 8 mars 13–18 – Konst som feministisk aktivism

Var?

  • Partilokalen, Norra Klaragatan 1, Karlstad

Kom till allt, eller välj ut det som intresserar dig mest! Mer information nedan.

Onsdag 4 mars 18–20: Feminism, vithet & intersektionalitet

Kvinnokampen i en västerländsk och svensk kontext kritiseras ibland för att vara begränsad till vissa kvinnors intressen och upplevelser. Detta kan ha att göra med, bland annat, etnicitet och klass. Vänsterpartiets förslag till nytt partiprogram är till viss del ställningstagande i denna debatt genom att införa ett tydligt fokus på det som kallas intersektionalitet. Denna kväll pratar vi om detta begrepp i allmänhet, och i synnerhet utifrån temat ‘vit feminism’. Det blir två korta föreläsningar och en diskussion i helgrupp, under ledning av Peter Wikström, Lema Shansab och Sabina Jakupovic.

Fredag 6 mars 18–20 Fredagsmys med transfeminism

Vad händer med kvinnokampen i en tid då vi mer och mer uppmärksammar transpersoner och personer som avviker från traditionella könsnormer (bland annat i förslaget till nytt partiprogram)? Vissa menar att det finns en motsättning mellan kampen för kvinnors frigörelse och dessa utvecklingar. Andra menar tvärtom att nya sätt att tänka om könsnormer och könsuttryck är nyckeln till feministisk frigörelse. Vår gäst Elin Fernhede föreläser om kvinnokamp från ett transfeministiskt genusvetenskapligt perspektiv, och vi diskuterar utmaningar och möjligheter från ett vänsterpolitiskt perspektiv. Detta menar vi är fredagsmys!

Söndag 8 mars 13.00–18: Konst som feministisk aktivism

Under eftermiddagen 8 mars håller vi öppet hus i partilokalen. Droppa in och delta i olika konstnärliga aktiviteter och tematiska diskussioner. Vi diskuterar kön och klass, transfeminism, skönhetsnormer, identitetspolitik, med mera, runt tematiska pysselbord. Vi inleder kl. 13 med mingel och en gäst! Margareta Wallin Wictorin, docent i Konst- och bildvetenskap vid KAU, presenterar sin forskning om feministiska serier. Kan estetiska uttryck göra bidrag till den politiska kampen för kvinnors frigörelse? Kom och pyssla med oss och dela dina tankar!

Kopiera länk