artikel

Skydda naturvärden på Skutberget

Skydda naturvärden på Skutberget

Sol, vind och vatten. Klippor och bad, stigar och kottar. På Skutberget finns naturen och vattnet nära och möjligt för alla Karlstad-bor att njuta av. Vänsterpartiet vill att det ska fortsätta vara så och har därför lämnat in en motion för att skydda området från exploatering.

– Skutbergets friluftsområde är Karlstads mest omtyckta friluftsområde, med sin unika naturmiljö och dess möjligheter till bad, idrott, avkoppling och naturupplevelser, säger Anders Hammarström. 

Tillsammans med Per Strömgren, Björn Molin, Göran Svensson och Parvane Assadbegli har han skrivit under en motion som syftar till att bevara området. 

De menar att området inte bara lockar besökare från regionen utan även turister från övriga Sverige och utlandet.

– Skutberget är unikt med sin närhet till staden, säger Per Strömgren.

Friluftsområdet har en obruten kustlinje som hittills har skyddats från exploatering. Skutberget har ett varierat utbud och en storlek som gör att besökare med olika behov kan vistas där samtidigt.

Området är fritt från entréavgifter och alla besökare är lika välkomna, något som de menar motverkar klyftor och bidrar till att skapa förutsättningar för en god social hållbarhet i Karlstad.

– Naturturism är mycket populärt och Skutberget erbjuder naturmiljöer som lockar. Vänerskärgården är en unik resurs för besöksnäringen, säger Parvane Assadbegli. 

Naturturismens popularitet har ökat under pandemin då allt fler gett sig ut i naturen i sin närhet. 

Motionärerna vill nu att kommunstyrelsen ges i uppdrag att i samarbete med berörda nämnder ta fram en långsiktig plan för hur Skutbergets friluftsområde skyddas och bevaras för framtida generationer, där strandskyddet och allemansrätten ska värnas. Syftet är att Skutberget ska fortsätta att vara ett hållbart besöksmål och ett centrum för friskvård och hälsa.

För mer information, ring Parvane Assadbegli 0700010602

Kopiera länk