artikel

svt: Manifestation i Karlstad för kvinnor i östra Kurdistan och Iran

Lördag 24 september 2022 arrangerade vi en manifestation tillsammans med NCDK med anledning av mordet på den kurdiska kvinnan Jina (Masha) Amini. Folket i Iran står nu upp mot en av världens mest auktoritära regimer. allt vårt stöd, till deras kamp.

Parvane Assadbegli, gruppledare för Vänsterpartiet, talade vid manifestationen. Parvane kommer själv från Iran, och delar inte ofta med sig av sina erfarenheter. Men idag valde hon att tala och hon delade med sig av sin syn på kampen mot kvinnoförtryck och förtryck mot människor i hela Iran.
Här kommer hennes tal:
– Mina tankar går till alla i Iran som deltar i protester mot att bära slöja. Alla kvinnor och män som omkommit, kämpar och riskerar sina liv för kvinnornas rättigheter att välja leva fritt.
– Jag tänker på de barn, flickor och kvinnor som lever under religiöst tryck och tvingas bära slöja.
En gång i tiden var jag en av dem.
– Protesterna sprider sig snabbt och regimen har stängt internet. Många iranier har tappat all kontakt med släkt och vänner.
Varje gång internet stängs ner i Iran, sker en massaker i Iran, tro mig.
– Mordet på Mahsa visar vilken mardröm Iran är för kvinnor.
Vi kan aldrig acceptera den fundamentalistiska diktaturen i Iran och dess systematiska förtryck, inte minst mot kvinnor.
– Den kurdiska kvinnan Mahsa, slogs ihjäl av den iranska ”moralpolisen”. Hennes brott var att hon burit sin slöja på ett ”felaktigt sätt”.
– Enligt artikel 638 i den islamiska strafflagen är det ett brott för kvinnor att visa sig på gatorna och offentligt utan islamisk hijab. Poliser och moral polisen har godtycklig rätten att gripa medborgare enligt denna lag utan domstolsbeslut.
– Ingen kvinna ska behöva mördas på grund av vilka kläder man har på sig och ingen man ska bestämma vad kvinnorna ska ha på sig.
– Vi måste fortsätta att kämpa mot kvinnoförtryck i Iran, världen och här hemma i Sverige.

Se mer av manifestationen i klippet samt Nashmil Nergee berätta varför det är så viktigt att ge stöd till kvinnorna i Iran.

Kopiera länk