artikel

#stophazaragenocide

Den 8 oktober manifesterade vi bland annat med anledning av #stophazaragenocide

Kolla gärna in vår aktivistiskt och kommunfullmäktigeledamot Nora Gavelins tal. Lema Shansab, Malin Edgren och våra medarrangörer talade också. Vi vill tacka alla som kom och deltog.

Från Noras inlägg:
Tusen tack till alla er som kom på demonstrationen idag! Här kommer (ungefär) vad jag sa #stophazaragenocide
Jag heter Nora Gavelin och har alldeles precis blivit invald som kommunpolitiker här i Karlstad för Vänsterpartiet. Det här är dock inte det första jag gör politiskt, jag har varit politiskt aktiv i över 6 år och det som fick bägaren att rinna över för mig var den tillfälliga asyllagen i juni 2016. En lag som bröt mot barnkonventionen och försämrade för flyktingar i Sverige. Det var då jag nådde punkten där jag kände att jag inte längre kunde sitta tyst eller hålla mig till sociala medier. Så det känns väldigt fint att få knyta ihop säcken och att det första jag gör som kommunpolitiker är att arrangera den här demonstrationen.
Jag förstår att det kan kännas som att folkmordet på hazarer i Afghanistan är något som händer långt bort och att det är svårt att ta det till sig. Men vi har hazarer här i Karlstad som flytt kriget, och som riskerar att skickas tillbaka. Det pågår här, i Karlstad, hazarer som flytt folkmordet i Afghanistan är här, på torget, och inte något diffust som händer långt bort.
Jag har varit politisk aktiv i strax över 6 år. Mitt engagemang bottnar sig i en skam. Det pågår ett folkmord i Afghanistan och trots det har Sverige utvisat hazarer tillbaka dit. Jag skäms över att folk hejar på för en stramare migrationspolitik när barnfamiljer måste fly vidare efter 5-6 år i Sverige, när hazarer och hbtq-personer skickas tillbaka till en säker död eller när kvinnor skickas tillbaka till ett land där de mördas om de inte täcker håret.
Och jag skäms ännu mer när det blev krig i Ukraina och folket och politikerna plötsligt vände. Till och med SD var positiva till att ta emot flyktingar, Sverige var plötsligt inte längre fullt och folk från Ukraina fick åka gratis kollektivtrafik, medan en flykting från Afghanistans som försöker åka kollektivtrafik med biljett grips, sätts i förvar och utvisas till kriget.
Det kommer att bli värre med den nya regeringen, men jag och mitt parti ska göra vad vi kan för att stoppa det här.
Tack så mycket!
Kopiera länk