• Hem
  • Socialism i vår...
sida

Socialism i vår tid

Tema Socialism – något för gamla och nya medlemmar

Så träffades vi då, en vårlik tisdagskväll i mars – äntligen. Några kunskapstörstande vänsterpartister på jakt efter ”meningen med föreningen”. Eller med andra ord: varför kallar vi oss socialister?

Vi har börjat med att ringa in några områden som vi anser hänger ihop; några områden som vart och ett förtjänar att studeras och funderas över….. men vi vill försöka få ihop det hela.

Områdena som vi vill titta närmare på är:

  • De ideologiska grunderna; begrepp som klass, mervärde, profitkvot, dialektik och imperialism…
  • Systemkritik; intressant kritik av det kapitalistiska systemet i dagspress, rapporter och böcker…
  • Vänsterpartiets partiprogram!
  • Brännande och aktuella dagspolitiska frågor; typ ”Nej till vinster i välfärden”…..
  • Hur ser ett socialistiskt, framtida Karlstad ut om vi får bestämma?…..

Själva grejen är att ”få ihop det hela”. Kanske att vi börjar med att nysta i någon eller några dagspolitiska frågor för att sedan relatera, förklara och förstå dem i förhållande till den socialistiska ideologin, systemkritiken och hur de är kopplade till partiprogrammet och (förhoppningsvis) leder fram mot en ljusare framtid….!

Parallellt med detta funderar vi på skillnaden mellan socialist och kommunist …… och skillnaden mellan oss socialister och socialdemokratin ( ÄR sossarna socialister överhuvudtaget?..).

Vi kommer att träffas ungefär en gång i månaden, vi ska ge oss själva lite ”hemläxor” mellan varven. Och så blir det diskussion och resonemang – och kanske mynnar det ut i något användbart, något utåtriktat. Vi får se…

Vi har bestämt följande tider för träffar under våren i vår klubblokal Norra Klaragatan 1:

15 april 18 – 20
6 maj 18 – 20
10 juni 18 – 20

Och första ”hemläxan” till aprilmötet för att testa oss själva: översiktlig läsning av partiprogrammet + en (kanske svårsmält, men troligen intressant) artikel av Göran Therborn som finns att ladda ner: ”Klass i det 21:a århundradet”.

Alla nyfikna är hjärtans välkomna, hör av dej till [email protected]  – eller dyk bara upp!

Kopiera länk